HTML

Tippek és trükkök

Mit tegyünk, ha csak csetelni akarunk az SL-ben? Vagy csak állandóan bent lenni?
Vannak olyan alternatív kliensek, amelyekkel csatlakozhatsz a Second Life-hoz anélkül, hogy terhelnénk a 3d grafikával a gépünket. A Metabolt és a Radegast textalapú kliens, Windowsnál .NET, Linuxnál Mono-t kell feltelepíteni hozzá. Mobiltelefonra is van kliens, leginkább a modernebbekre. A Mobile Grid Client-et Androidra, a Pocket Metaverse és a Sparkle IM I-Phone-ra. Bővebben a TPV listán...

Ideiglenesen feltöltés a Phoenix Viewer-rel
Az Phoenix "volt-Emerald" Viewer (és néhány alternatív kliens, mint pl. a Cool Viewer) egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy ingyenesen ideiglenesen lehet feltölteni vele bármit.
Bővebben...

Hogyan lehet Second Life-ból küldeni képet a Facebook-ra?
Igaz, hogy bonyolult, de SL2-ből ez is lehetséges. Most elmondom, hogyan...
Bővebben...

Mi hova lett az SL2-ben?
Keresed az SL2-ben azokat a funkciókat, amiket megszoktál a régi kliensben. Lindenék a beta idejében összegyüjtöttek néhányat, mit hol találhatsz. Sikeres keresgélést!
http://wiki.secondlife.com/wiki/Viewer_2_Moves

Rejtett menüpontok
SL2-ben is vannak rejtett menüpontok. A CTRL-ALT-D gombbal itt is elérhető az Advanced menü-t, de a CTRL-ALT-Q gombbal a Develop menü-t érheted el.
Még több trükk...

Címkék

Utolsó kommentek

Riport Scandallel

2011.06.25. 16:23 :: Scandal Douglas

írta: Michael Adams
képek: Scandal SL és RL képei magáról

Úgy gondoltam, hogy interjút készítek a Scandallel, aki nagy meglepetésemre vállalta a szerepet. Nagyon érdekes válaszokat adott a kérdéseimre, remélem, tetszeni fog nektek.

1. Mit gondolsz a Linden Lab-ről? Jól végzik a munkájukat?
Sokat szídjuk a Linden Lab-ot, de én általában megpróbálom az ő szemszögüket is nézni. Jelenlegi törekvésük az, hogy egy átlag felhasználó is megértse ezt a bonyolult programot. Ezért született a 2.0-s kliens, mert a korábbiak bonyolultak voltak. Ezért lett a vezérigazgató Rod Humble, aki a SIMS fejlesztője volt. Az átlag felhasználók vannak többen, és aki az átlagon felüliként nézi a helyzetet, annak meg kell érteni, hogy egy cégnek profitot kell termelnie, több embert kell elérnie.

2. Mi a véleményed arról hogy sokan nem tudják használni a Second Life-ot,és ezért abbahagyják?
Az eddigi tapasztalatok szerint túlságosan is nagy a gépigénye a Second Life-nak. Gondolj bele – van egy rohadt jó géped, tökéletesen fut rajta egy FPS vagy a World of Warcraft, és akkor kipróbálod a Second Life-ot, és belehalsz abba, hogy betöltsön egy helyszín. Próbálhatod elmagyarázni, hogy ezeket az adatokat le kell tölteni előbb… Nagyon sokszor a földtulajdonosok se értik meg, hogy próbáljanak alacsony erőforrásokból dolgozni, pl. alacsony dimenziójú texturával, mert a lassú betöltés miatt senki se fogja élvezni a náluk látottakat…
Ne is beszéljünk a használatának bonyolultságáról. De ha még meg is tanulja használni… Egyszer próbáltam rábeszélni egy ismerősömet a Second Life használatára. Kíváncsi voltam a véleményére, mert ő pont olyan, mint egy átlagember. Nem fogta meg az egész, nem találta a helyét bent. De pont ugyanez volt a véleménye a Facebookra, de valahogy mégis rákattant. Talált egy közösséget ott, ahol befogadták… és megszerette! Ugyanez kell a Second Life-ban is – ha egy átlagember találna egy közösséget, ahol segítenek neki, befogadják, nem tekintik idegennek, akkor rákattan, és onnantól kezdve nem számít, mennyire bonyolult és nehéz használni az SL-t.
Ja, és a fontos ok: nem tud a program magyarul. Rendben van, hogy a Phoenix kliens tud magyarul, de magának a főkliensnek is kellene tudnia. És nem hiszem el, hogy Lindenéknek egy magyar se ajánlkozott fel, hogy segítek nektek…
 
3. Szerinted van-e a Second Life-nak használati határa? Van-e pont ahol már abba kell hagyni?
Hogy a Second Life addiktív-e? Igen, de minden az, ha valamit megszeretsz, ha valamihez hozzászoksz. Ha annakidején nem találtam volna egy jól működő magyar közösséget, akkor nem szoktam volna rá. Nekem erre volt igényem.
De azért is távolodtam el az SL-től, mert már nem volt ugyanolyan a közösség, mint a régi időkben. Úgy érzem, hogy az én korosztályom, akit meg tudok érteni, már nincs ott. Abbahagyták valamiért – és talán azért, mert a fiatalabb korosztály lepte el az SL világát. De a mai fiatalokat még a valóságban se tudom megérteni – ezt az élet minden területén tapasztalom. Ma már egy McDonaldsban vagy vásárláskor is olyat tapasztalok, ami kifogásolható… Talán túl régimódi lettem… lehet, hogy kellene egy magyar oldschool csapat az SL-ben…
Az a pont mindenkinél eljön egyszer. Amikor úgy érzed, hogy az egésznek vége – de még mindig úgy gondolod, van remény. Nálam akkor jött el, amikor a Red Seven szigeten volt a második majális, és láttam, hogy közel se volt olyan, mint az első. Szinte alig jött el valaki, és csakis a Red Seven szervezői voltak jelen. Akkor még volt egy koncertünk is, kb. hasonló eredménnyel… Aztán még ment a dolog valamennyire – hiszen a koncertek is valamennyire működtek – de ez mély nyomot hagyott bennem. Csak amikor Nora és Papika döntött úgy, hogy befejezi, akkor döntöttem el én is – leépítem a Second Life-ot. Rájöttem, hogy túlságosan is sokat foglalkoztam vele. Azért hely neki a szívemben maradt, pont ugyanúgy, mint a szerepjátéknak, a tinédzserkori szenvedélyemnek. Néha-néha visszatérek, néha belebonyolódok, de csak olyan szinten, hogy bármikor, amikor úgy érzem, túl sok, akkor vissza tudjak lépni.
4. Mi a véleményed azokról akik csak a pénz keresésért rezidensek?
Hogy fel fog sülni az, akinek az elsődleges célja a pénzkeresés. Tudom, hogy a pénzkeresés nagy úr, de előbb meg is kéne tanulni az SL-t használni. Bele kell szeretni, hogy ezzel foglalkozz. Ehhez kell egy közösségnek a része lenni, ehhez meg kell ismerni az SL lehetőségeit, és meg kell ismerni legalább egy szegmensét, amiben úgy érzi, van tehetsége. Csak ezek után lehet azt mondani: akkor mivel lehet pénzt keresni… Sajnos, nagyon sokan gyorsan akarnak meggazdagodni, és amikor rájönnek, túl kevés a pénz, amit megkereshetnek, akkor csalódásukban inkább otthagyják.
Nemcsak pénzt lehet itt keresni – a pénzkeresés csak másodlagos. Annyi minden van az SL-ben, és nemcsak a pénzkeresés.

5. Mi a kedvenc helyed Second Life-ban?
Ma már nincs ilyen, mivel alig lépek be a Second Life-ba. De ha belépek is, az első, akit felkeresek, az általában Nora. Ha őt nem találom bent, akkor a Jolly Roger, a Nekem7 és a H-Art jöhet szóba – nem ebben a sorrendben, ez sokmindentől függ.
Amikor a blogot aktívan készítettem, akkor pont az volt a célom, hogy mindenfele menjek, ne ragadjak le. Ekkor a kedvenc helyem a Star Wars SIM, Mos Eisley volt, meg is próbáltam játszani benne. De Nemo volt a favorit, nagyon sajnáltam, hogy megszűnt.
6. Mit gondolsz a Linden Lab mostani newbiek tanítási módszereiről? A Welcome Islandről...
Nem tudom, mennyit változott azóta, amióta Hera körbejárta. Akkor én is voltam ott, és nem igazán tetszett. OK – legyen pofonegyszerű, gyors és legyen érdekfeszítő – de nem az a módja, hogy kirakunk néhány táblát. Ma azt vallom, ami a Dr. Olléval készült riportban is mond a tanár úr: bármennyire is fáradtságos, a mentor módszernél nincs jobb. Szerintem még ma is vannak önkéntes mentorok, akikhez lehet fordulni, ha gond van. Azt hiszem, hogy a Nekem7-ben is, meg a H-Artban is vannak olyan őrültek, akik képesek az unalomig ismert kérdésekre ugyanúgy válaszolni, hogy megszerettessék az érdeklődővel az SL-t.
Viszont a Linden Lab is tud meglepetésekkel szolgálni. Igaz, a Wikijüket jó volna már leporolniuk, mert a 2.0-és kliens bevezetése óta nem voltak képesek újabbat csinálni, de Torley Linden videótutoraljainál nincsenek jobbak – az öreg rózsaszín-zöld srác a legaktívabb tutorialkészítő, szerintem. Mindenkinek csak ajánlani tudom őt…
 
7. Szerinted eléggé alaposan tanítanak a mindennapi SL élethez?
Mivel MA nem vagyok aktív az SL-ben, így nem tudom megmondani, mennyire alaposak. Így jogom sincs ahhoz, hogy megmondjam a frankót. Én is próbáltam már mindenfélét – legyen az oktatás, vagy bármi, de azt kell tapasztaljam, hogy túl keveset csináltunk. Akkoriban, amikor a Túlélőkészletet megírtam, mindenki felsóhajtott – végre egy olyan tutorialt kaptak kézhez, ami megszeretteti és megismerteti az SL használatát. Aztán meg azt tapasztaltam, hogy ezt senki se olvassa el, mert túl hosszúnak tűnik.
Az SLHungary-ban is azt látom: bármennyire is adottak a lehetőségek: nem használtuk ki. De ha kihasználtuk volna, csak azt értük volna el vele, hogy be se néznek rá. Nagyon kevesen vannak, akik az összes oldalt végignézik – rögtön egy segítségkiáltással kezdik a chatboxba, ahelyett, hogy belenéznének a fórumba vagy a cikkekbe… Nem mintha ott túl sokmindent találnának…
Amúgy én gyakorlatias elmével rendelkezem: tehát utálok kérdezni, előbb végigtúrom a Google-t, és ha megtalálom a megfelelő választ, kipróbálom. Kedvenc példám: Pickles, aki pont ugyanígy kezdte. Nem véletlen, hogy ő is itt van még, annak ellenére, hogy miket tett ő is…
8. Szeretnél valamit üzenni a mostani newbieknak?
Igen, lehet az SL-lel pénzt keresni – de előbb szeresd meg az SL-t. Járj mindenhova, légy tagja az egyik magyar közösségnek. Szórakozd ki magad! Ha már úgy érzed, itt a helyed, akkor fedezd fel a lehetőségeket. Próbálj ki mindent az SL-ben, mert gyakorlat teszi a mestert! Használd a Google-t, mert az a jóbarátod. Mindig találsz benne választ, ha jó kulcsszavakat használsz – feltéve, ha tudsz angolul. Ha nem tudsz angolul? Akkor várnak a magyarok az SLHungary-n… a Nekem7-ben… és a H-Artban.

Szólj hozzá!

Címkék: riport michael scandal

A bejegyzés trackback címe:

https://slhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr393014014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.