HTML

Tippek és trükkök

Mit tegyünk, ha csak csetelni akarunk az SL-ben? Vagy csak állandóan bent lenni?
Vannak olyan alternatív kliensek, amelyekkel csatlakozhatsz a Second Life-hoz anélkül, hogy terhelnénk a 3d grafikával a gépünket. A Metabolt és a Radegast textalapú kliens, Windowsnál .NET, Linuxnál Mono-t kell feltelepíteni hozzá. Mobiltelefonra is van kliens, leginkább a modernebbekre. A Mobile Grid Client-et Androidra, a Pocket Metaverse és a Sparkle IM I-Phone-ra. Bővebben a TPV listán...

Ideiglenesen feltöltés a Phoenix Viewer-rel
Az Phoenix "volt-Emerald" Viewer (és néhány alternatív kliens, mint pl. a Cool Viewer) egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy ingyenesen ideiglenesen lehet feltölteni vele bármit.
Bővebben...

Hogyan lehet Second Life-ból küldeni képet a Facebook-ra?
Igaz, hogy bonyolult, de SL2-ből ez is lehetséges. Most elmondom, hogyan...
Bővebben...

Mi hova lett az SL2-ben?
Keresed az SL2-ben azokat a funkciókat, amiket megszoktál a régi kliensben. Lindenék a beta idejében összegyüjtöttek néhányat, mit hol találhatsz. Sikeres keresgélést!
http://wiki.secondlife.com/wiki/Viewer_2_Moves

Rejtett menüpontok
SL2-ben is vannak rejtett menüpontok. A CTRL-ALT-D gombbal itt is elérhető az Advanced menü-t, de a CTRL-ALT-Q gombbal a Develop menü-t érheted el.
Még több trükk...

Címkék

Utolsó kommentek

  • CC Nostalgic: Évente egy-két alkalommal szánok pár percet az SL-re - részben ennek a blognak a hatására. :) Nos,... (2019.11.28. 17:25) Még vízen a Titanic
  • Hera Poliatevska: @baajos: Üdv, igen, ez a blog meghalt már elég régóta, és csak a saját nevemben nyilatkozva (nem t... (2017.01.23. 14:53) Tippek és Trükkök
  • baajos: Üdv;)) Frissiteni is kéne ezt a blogot , mert amugy tök jó , csak már sok minden változott, pl egy... (2016.09.09. 22:23) Tippek és Trükkök
  • Venompapa: Csak szóllok, az ideiglenes feltöltés már rég megszűnt valamint csakis képekre lehetett használlni... (2016.09.09. 22:07) Tippek és Trükkök
  • baajos: Jónapot! ;) (2016.09.09. 22:06) Párbeszéd Furry-kről. Cerberus riport.
  • Utolsó 20

Lezárult a Stroker Serpentine-per – ítélet nincs

2011.03.01. 20:45 :: Scandal Douglas

írta: Hera Poliatevska

Hírforrás: New World Notes

http://nwn.blogs.com/nwn/2011/02/stroker-second-life-content-lawsuit-settled.html


Nagyon kíváncsi voltam ennek a pernek az eredményére, hiszen a virtuális világok, de különösen a Second Life egyik alap problémájáról szólt: a virtuális szerzői jogok védelméről. Érdekelt volna, mit ítél erről a problémáról jogerősen egy RL amerikai bíróság.


A per kb. másfél évvel ezelőtt indult, amikor is egy Stroker Serpentine nevű avatar (aki állítólag sexbed-gyárosként szerezte SL-beli vagyonát) egy Munchflower Zaius nevű divattervező avatarral együtt beperelték a Linden Lab-et azért, mert a Linden Lab „engedi és lehetővé teszi, hogy a felperes által készített tartalmakat/ virtuális termékeket más SL-lakók ellopják”. A felperesek szerint a tartalom-lopásért – a virtuális szerzői jogok megsértéséért – a Linden Lab tehető felelőssé, és feltételezem, hogy kártérítést követelhettek (bár összeg-nagyságrendekről sosem szóltak a hírek).


A per indításának híre felbolygatta az SL kreátor társadalmat, sokan biztosították támogatásukról a felpereseket, blogokon, fórumokon élénken kommentálták az esetet, és nyilvánvalóvá vált, hogy mennyi sérelem húzódik meg a mélyben a kreátorok részéről. Sok kreátor szenved nap mint nap attól, hogy az általa készített virtuális termékeket mások egy perc alatt lemásolják és sajátjukként árulják, rontva ezzel nemcsak az eredeti kreátor üzletét, de ellopva ezzel tulajdonképpen a hírnevüket is, a munkába fektetett idő értelmét. Emellett sérelmeikről panaszt tenni a Linden Lab-nek, fellépést, intézkedéseket kérni, copyright jogvédelmet kérni vajmi kevés eredménnyel járt eddig, ami miatt eléggé érthető, ha a Lindenek nem állnak a kreátorok népszerűségi toplistáján.

Másfelől viszont, a Linden Lab ügyvédje állítólag másfél éven át azzal próbált érvelni, hogy a beadványnak nincs jogalapja, hivatkozva több dologra is, így pl. a felperes állítólagos rosszhiszeműségére.


A múlt héten Stroker Serpentine bejelentette, hogy a per peren kívüli egyezséggel zárult: „békésen és ésszerűen” megegyezésre jutottak a felek, azzal, hogy a Linden Lab tulajdonképpen elismerte, hogy van mit tennie a szerzői jogvédelem terén. A felperesek, feltételezem, kaptak egy kártérítésnyi összeget, a Linden Lab pedig „koncentrált erőfeszítéseket ígért” a szerzők jogainak védelmében.


Igazából sajnálom, hogy így nem derült ki, mit mondott volna a jog? Valóban a Linden Lab perelhető a lopás miatt, és nem a konkrét tolvajok? Ha igen, és elvesztik a pert, vajon milyen precedens értékű ítélet született volna? Kötelezhetik őket copyright védelemre? Minden meglopott kreátor szintén perelhette volna rajtuk az üzleti kárát, és csődbe mennek, és bezár a Second Life? És ha a felperesek vesztenek? Megkérdőjeleződik SL-ben minden üzleti, termékgyártási tevékenység értelme? A kreátorok összepakolnak, és elmennek más, jogvédettebb gridekre, SL-ben pedig alig marad tartalom?


A peren kívüli egyezség mindenesetre arra utal, hogy egyik fél sem volt teljesen biztos az esélyeiben, de a Linden Lab különösen nem. A probléma, amit a fenti kérdések felvetnek, tulajdonképpen továbbra is fennáll, ugyanott vagyunk, ahol másfél évvel ezelőtt voltunk. Pedig a Linden Lab és a kreátorok felhőtlen viszonyára lenne szükség ahhoz, hogy a Second Life virágozzon, hiszen e két érdekcsoport egymásra van utalva, egymás nélkül egyikük üzlete sem működhet. Nem túl biztató, ha alap problémák megoldását éveken át tologatjuk.

8 komment

Címkék: hírek hera

A bejegyzés trackback címe:

https://slhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr632702423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NoraKoltai · http://slmagazin.blog.hu/ 2011.03.07. 19:07:18

Nem mertek ítéletet hozni, mert az első precedens értékű. Mivel a virtuális világokban elkövetett "gazdasági bűncselekményeket" szerintem még nem szabályozza törvény, ezért döntést is nagyon veszélyes hozni róluk. A közös megegyezés volt jelenleg a legjobb megoldás. Igaz, ezzel továbbra is teljes a bizonytalanság, mondhatnám a vadkapitalizmus és az ipari forradalom szintjén állunk :)

A_G_A 2011.03.23. 13:57:49

Off:

Az slhungary.hu -t pár hete blokkolják a böngészők, mint adathalász oldalt. Tudnátok ellene tenni valamit?

Scandal Douglas · http://slhungary.blog.hu 2011.03.23. 21:20:21

Én nem tapasztaltam ilyet, pedig mindennap felmegyek az oldalra. Megpróbálok valamit, hátha a Google mond rá valamit...

Hera Poliatevska 2011.03.23. 22:05:42

@A_G_A: Melyik böngészők pontosan?
És köszönjük, hogy figyelmeztetsz erre minket, már másodszor, ez rendes tőled. :)
Én megkérdeztem az IE-m biztonsági fülét, és azt mondja, nem szerepel az adathalász helyek között.

A_G_A 2011.03.24. 16:20:08

Eddig Operával, Firefox-szal, Konquerorral, Iceweasellel Kapom ugyanezt. Ha gondoljátok megnézem mással is. Explorer kizárva.. Amúgy tuti nem böngésző specifikus
Ezt kapom operával:
m.blog.hu/ke/kerekpartech/image/temp/phishingslh.jpg
Csak ideiglenesen van ott a kép (a blog is ;) )

De valszeg így is látjátok, erre ugrik át:
phish.opendns.com/main?url=slhungary.hu
Szívesen.

Scandal Douglas · http://slhungary.blog.hu 2011.03.24. 19:41:06

Életemben először hallok erről az oldalról. Valószínűsítem, hogy a hiba a te készülékedben lehet... OpenDNS-t használsz, és az lehet a baj. Azaz nem biztos, hogy baj, de a Google nem tartja veszélyes oldalnak a mi oldalunkat (bár ebben nem vagyok 100%-ban biztos). De köszönjük, utánanézünk...

Scandal Douglas · http://slhungary.blog.hu 2011.03.24. 19:45:50

Módosítom... tényleg van valami... Köszönjük, 1000 megathanx...

A_G_A 2011.03.27. 18:44:53

Nincs mit.

Most megnéztem telefonomon boltbrowserrel (ez egy amerikai szerveren keresztül küldi vissza a tömörített oldalt kb. mint az operamini) És azzal működik.
Nem használok opendns-t az tőlem függetlenül jön be. No meg több gépen néztem, több lakásban is, más oprendszerrel. Még mindig nem jön be :(
süti beállítások módosítása