HTML

Tippek és trükkök

Mit tegyünk, ha csak csetelni akarunk az SL-ben? Vagy csak állandóan bent lenni?
Vannak olyan alternatív kliensek, amelyekkel csatlakozhatsz a Second Life-hoz anélkül, hogy terhelnénk a 3d grafikával a gépünket. A Metabolt és a Radegast textalapú kliens, Windowsnál .NET, Linuxnál Mono-t kell feltelepíteni hozzá. Mobiltelefonra is van kliens, leginkább a modernebbekre. A Mobile Grid Client-et Androidra, a Pocket Metaverse és a Sparkle IM I-Phone-ra. Bővebben a TPV listán...

Ideiglenesen feltöltés a Phoenix Viewer-rel
Az Phoenix "volt-Emerald" Viewer (és néhány alternatív kliens, mint pl. a Cool Viewer) egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy ingyenesen ideiglenesen lehet feltölteni vele bármit.
Bővebben...

Hogyan lehet Second Life-ból küldeni képet a Facebook-ra?
Igaz, hogy bonyolult, de SL2-ből ez is lehetséges. Most elmondom, hogyan...
Bővebben...

Mi hova lett az SL2-ben?
Keresed az SL2-ben azokat a funkciókat, amiket megszoktál a régi kliensben. Lindenék a beta idejében összegyüjtöttek néhányat, mit hol találhatsz. Sikeres keresgélést!
http://wiki.secondlife.com/wiki/Viewer_2_Moves

Rejtett menüpontok
SL2-ben is vannak rejtett menüpontok. A CTRL-ALT-D gombbal itt is elérhető az Advanced menü-t, de a CTRL-ALT-Q gombbal a Develop menü-t érheted el.
Még több trükk...

Címkék

Utolsó kommentek

  • CC Nostalgic: Évente egy-két alkalommal szánok pár percet az SL-re - részben ennek a blognak a hatására. :) Nos,... (2019.11.28. 17:25) Még vízen a Titanic
  • Hera Poliatevska: @baajos: Üdv, igen, ez a blog meghalt már elég régóta, és csak a saját nevemben nyilatkozva (nem t... (2017.01.23. 14:53) Tippek és Trükkök
  • baajos: Üdv;)) Frissiteni is kéne ezt a blogot , mert amugy tök jó , csak már sok minden változott, pl egy... (2016.09.09. 22:23) Tippek és Trükkök
  • Venompapa: Csak szóllok, az ideiglenes feltöltés már rég megszűnt valamint csakis képekre lehetett használlni... (2016.09.09. 22:07) Tippek és Trükkök
  • baajos: Jónapot! ;) (2016.09.09. 22:06) Párbeszéd Furry-kről. Cerberus riport.
  • Utolsó 20

A Diótörő dióhéjban: a Ballet Pixelle előadásai a Second Life-ban

2010.12.22. 17:25 :: Scandal Douglas

írta: Hera Poliatevska

Most, hogy a tengerentúli mozik viszonylagos sikerrel játsszák már a Black Swan cím pszichodrámát, újra feltámadhat a szélesebb közönség érdeklődése a klasszikus balett iránt; és sokan nem tudják, hogy ha a való életben már le is késtek arról, hogy balett-táncosokká váljanak, virtuális balett-táncos még lehet belőlük!

A Ballet Pixelle nevű virtuális táncos csoportról már newbie koromban is hallottam, balett-előadásaik 2008-ban már SL nevezetességei közé számítottak. Sajnos, hiába próbáltam megnézni valamelyik előadásukat, borzasztóan Európa-barátságtalan időpontokban vannak (a mai napig is). Most decemberben azonban úgy döntöttem, online leszek éjfélkor, és végignézem A Diótörő balett SL-beli, Ballet Pixelle-es rövidített változatát, a „The Nut”-ot.

Ezután már azt gondolom, inkább 2008-ban kellett volna látnom őket, és ezt nem nevezném feltétlenül csalódásnak, inkább úgy mondanám, az élet (a virtuális élet technikai lehetőségei) túllépett a Ballet Pixelle-en.

Az előadás környezetét sajnos egy most zajló sim-költözés is előnytelenül befolyásolja (a régi színházuk szebb volt); de ez zavart a legkevésbé. Az már furcsább volt, hogy egy virtuális előadást még mindig egy hagyományos „bekukkantó doboz” színpadon képzelik el, mint az RL színházakat, ahova egymás után betipegnek a táncosok a fix díszlet elé - holott az SL cybertér ennél már jóval rugalmasabb, művészibb, és technikailag fejlettebb előadótereket tenne lehetővé. A tánctér lehetne szokatlanabb (pl. nem fix, vagy nem a közönség előtti), a közönséget lehet animálni, a táncosok teleportálhatnának, a kellékek-díszletek gyorsabban is mozgathatók, és nem mindennek kell primből lennie, particle-okból is lehet meghökkentő módon tárgyakat vagy szövegeket beúsztatni-lebegtetni stb.

Effektekből sem használt fel sokat SL lehetőségeiből a rendezés, pedig az átváltozás például többször is előfordul a darabban, de a diótörő figura hatásos átváltozásán kívül más karaktereknél nem törekedtek ilyen hatásokra. A díszlet is a 2008 előtti időket idézte, és ez SL-ben nem számít bóknak.

Ami viszont igazán egyedülálló látvány még ma is SL-ben, az a balett: ahogyan a monitor előtt ülő „táncos” real time-ban, a zene ütemére, a többi táncossal összekomponálva mozgatja az avatarját a klasszikus balett mozdulatsoraival, kéz-és lábfejtartásával. A Ballet Pixelle nem pózlabdákon táncoló avatarok mozgása, és nem használ HUD-ot. A koreográfus és művészeti vezető Inarra Saarinen saját maga alkotja meg azokat az animációkat, amelyeket gesztusokként ad át a táncosoknak, akiknek be kell tanulniuk a gesztusok sorrendjét, hívószavát, az egész koreográfiát. Ilyen értelemben a társulat valóban táncol! Sőt, az sem árt, ha némi RL tapasztalata van a balettben (a Ballet Pixelle több tagja állítólag RL is táncos), hiszen a próbák szaknyelven folynak – ha Inarra azt mondja a próbán, hogy most állj be a negyedik pozícióba, akkor a „balett-táncosnak” tudnia kell, mi az a negyedik pozíció.

És ez a szakmai munka „átjön” az előadáson; bámulatos, ahogy a táncosok mozgása válaszol egymásra, ahogyan a lábfejüket és kézfejüket tartják, és jó érzés tudni, hogy mindez „élő mozgás”, amit épp abban a pillanatban pötyögnek be a „táncosok” Csajkovszkij zenéjére.

És mégis ez az „élő mozgás” az, ami miatt úgy érzem, az élet átlép a Ballet Pixelle-en. Lassan vége a virtuális térben a bepötyögött animációk világának – igen, a Kinectre gondolok. A jövő virtuális balettjében a táncos nem a monitor előtt fog ülni és gombok nyomásával irányítja az avatarját, hanem szenzorok követik a balettjét a valóságos térben, és a valódi lábfeje spiccre állását fogjuk látni az avatarja lábfején. Kicsit szomorú ez, ha arra gondolunk, hogy a jelenlegi balett-társulatban elvileg az is táncolhat, aki RL mozgáskorlátozott – a Kinect elveszi ezt az esélyt tőle. De másfelől egészen új előadás-élmények várnak ránk a virtuális világokban.

A Ballet Pixelle előadásainak naptára: http://www.balletpixelle.org/calendar.html 

Január 12-ig minden szerdán éjféltől látható a virtuális Diótörő.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://slhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr782532879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása