HTML

Tippek és trükkök

Mit tegyünk, ha csak csetelni akarunk az SL-ben? Vagy csak állandóan bent lenni?
Vannak olyan alternatív kliensek, amelyekkel csatlakozhatsz a Second Life-hoz anélkül, hogy terhelnénk a 3d grafikával a gépünket. A Metabolt és a Radegast textalapú kliens, Windowsnál .NET, Linuxnál Mono-t kell feltelepíteni hozzá. Mobiltelefonra is van kliens, leginkább a modernebbekre. A Mobile Grid Client-et Androidra, a Pocket Metaverse és a Sparkle IM I-Phone-ra. Bővebben a TPV listán...

Ideiglenesen feltöltés a Phoenix Viewer-rel
Az Phoenix "volt-Emerald" Viewer (és néhány alternatív kliens, mint pl. a Cool Viewer) egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy ingyenesen ideiglenesen lehet feltölteni vele bármit.
Bővebben...

Hogyan lehet Second Life-ból küldeni képet a Facebook-ra?
Igaz, hogy bonyolult, de SL2-ből ez is lehetséges. Most elmondom, hogyan...
Bővebben...

Mi hova lett az SL2-ben?
Keresed az SL2-ben azokat a funkciókat, amiket megszoktál a régi kliensben. Lindenék a beta idejében összegyüjtöttek néhányat, mit hol találhatsz. Sikeres keresgélést!
http://wiki.secondlife.com/wiki/Viewer_2_Moves

Rejtett menüpontok
SL2-ben is vannak rejtett menüpontok. A CTRL-ALT-D gombbal itt is elérhető az Advanced menü-t, de a CTRL-ALT-Q gombbal a Develop menü-t érheted el.
Még több trükk...

Címkék

Utolsó kommentek

  • CC Nostalgic: Évente egy-két alkalommal szánok pár percet az SL-re - részben ennek a blognak a hatására. :) Nos,... (2019.11.28. 17:25) Még vízen a Titanic
  • Hera Poliatevska: @baajos: Üdv, igen, ez a blog meghalt már elég régóta, és csak a saját nevemben nyilatkozva (nem t... (2017.01.23. 14:53) Tippek és Trükkök
  • baajos: Üdv;)) Frissiteni is kéne ezt a blogot , mert amugy tök jó , csak már sok minden változott, pl egy... (2016.09.09. 22:23) Tippek és Trükkök
  • Venompapa: Csak szóllok, az ideiglenes feltöltés már rég megszűnt valamint csakis képekre lehetett használlni... (2016.09.09. 22:07) Tippek és Trükkök
  • baajos: Jónapot! ;) (2016.09.09. 22:06) Párbeszéd Furry-kről. Cerberus riport.
  • Utolsó 20

Üdv a virtuális világban: az új belépők orientációja a Welcome Island-en

2010.08.30. 14:42 :: Scandal Douglas

Írta: Hera Poliatevska

Az SLCC-n elhangzott Philip Linden-beszéd és interjú tartalmazott egy olyan utalást is, amely szerint a Linden Lab az először beregisztráló SL-felhasználókat direktben és közvetlenül az őket érdeklő tartalomhoz – pl. az élőzenés koncertekhez - kívánja irányítani. A bejelentés találgatásokra adott okot: akkor vajon megszűnnek majd az orientációs szigetek a belépésnél, a szokásos tutorial pályák, és a newbie-k azonnal egy koncert közepén találhatják magukat úgy, hogy azt se tudják, pl. hogy kell leülni?

Mielőtt végleg eltűnnének, gyorsan el is mentem megnézni a 2010. tavaszán beújított  Welcome Island-et, amely a frissen beregisztrált új avatarok „első órás élménye” a Second Life-ban, az első tutorial pálya, amit egy newbie-nak felkínálnak. Természetesen az igazi Welcome Island-ekre én már nem juthatok be, csak másolataikra, a Welcome Island Public verziókra, de ezek is több másolati példányban léteznek a griden.

Amikor én voltam newbie, az első tutorial napomat még egy trópusi szigeten bukdácsolva töltöttem, összevissza kanyargó ösvényeket követve, annyi eligazító tábla és tanulnivaló között, hogy úgy éreztem, sosem fogok kijutni innen az igazi látnivalókhoz. Ehhez képest a Welcome Island gyökeresen más. A tutorial pálya fényesre csiszolt, minimalista design-ra hajazó, a kékes árnyalatú (kissé túl vakító) fehéren kívül semmilyen más színt nem alkalmazó épülete teljesen lineárisan, az eltévedés legkisebb esélye nélkül bejárható. A bejáratnál fogadó tábla szerint „hat könnyű lépésben” megtanulható az eligazodás – az oktató táblák szándékosan inkább ikonokat, mint szövegeket tartalmaznak, minden rövid, tömör, átlátható, egyszerű és áramvonalas, sőt, még szép is. Bárcsak valóban ilyen lenne a Second Life használata… Az az érzésem megint, mint az SL-es reklámfilmeknél, hogy a Lindenek csak szeretnék, ha SL ilyen lenne, de valójában nem ilyen.

A pálya hat könnyű lépése alapján, aki tud menni, repülni, chat-elni, kamerával zoom-olni és tárgyakra jobb-klikkelni, az a hatodik lépésben már teleportálhat is valamelyik ajánlott helyszínre, élesben (a hatodik lépés tehát a teleport). Kicsit elképedtem, hogy a tutorial egy szót sem szól sem inventory-ról, sem profilról, sem magának az avatarnak a külsejéről, holott egy newbie legfőbb gondja általában az első napokban egy megfelelő külső, egy önkép kialakítása. Utalást sem tesz a tutorial arról, hogy „építés”, vagy „prim” – nem építésztanfolyamra gondolok, de tárgyat rezzelni és mozgatni sem, pedig erre egy nem-kreátor avatarnak is szüksége lesz. Persze sok mindent fel lehet sorolni, hogy mi minden lehetne még a tutorial pályán, és megértem, hogy valahol meg kellett húzni a vonalat, de úgy érzem, az igazi oktatást itt feláldozták a „minél gyorsabban, minél rövidebben” oltárán.

A Welcome Island folytatásául készült Discovery Island-ek valamit még hozzátesznek az SL-el való ismerkedéshez: bemutatják, mi az a gesztus, és utalnak arra, hogy gépelt chaten kívül élő voice is létezik (de itt sincs szó sem építésről, sem arról, hogy hogyan alakítsuk a külsőnket). A legnagyobb megütközést anno az váltotta ki, hogy a Discovery Island egy bevásárlóközpont-szerű szárnyban végződik, mintha a shopping-olást állítaná a Second Life középpontjába. Miután megnéztem én is, azt kell elismernem, hogy ez nem teljesen igaz: a „bevásárlóközpont” nemcsak vásárlásra ösztönöz, hanem – kirakatszerű elrendezéssel – azt is bemutatja, milyen világok, milyen stílusok léteznek SL-ben, kicsit talán ízlést is formál, hogy néz ki egy igényes tárgy vagy textúra.

Kicsit lehangolva a Welcome Island kihaltságától, a túra után átteleportáltam a jó öreg Help Island Public-ra, a jó öreg nem-lineáris, átláthatatlan, összevissza kitáblázott szigetre, ahol még mindig nyüzsögnek az avatarok, és ahol számtalan önkéntes mentor vadászik arra, hogy newbie-knak segíthessen. Rövid idő elég volt ahhoz, hogy kiderüljön, mik a newbie-k kérdései továbbra is – hogy igazíthatom meg a hajam, miért van rajtam egy doboz a ruha helyett, mi az, hogy rezzelni? És átéltem megint, hogy bármit akarsz elmagyarázni, a magyarázatodat is el kell magyarázni, minden szavát külön. Sajnos, a Second Life igazi használata (egyelőre) nem fényes, egyszerű és áramvonalas.

1 komment

Címkék: utikalauz túlélőkészlet hera

A bejegyzés trackback címe:

https://slhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr232258870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scandal Douglas · http://slhungary.blog.hu 2010.08.30. 14:49:28

De jó, hogy nem folytattam itt a Túlélőkészletet. Ideje lesz akkor csinálnom valamit, mert ahogy mondtad, még mindig szükség lesz rá...
süti beállítások módosítása