HTML

Tippek és trükkök

Mit tegyünk, ha csak csetelni akarunk az SL-ben? Vagy csak állandóan bent lenni?
Vannak olyan alternatív kliensek, amelyekkel csatlakozhatsz a Second Life-hoz anélkül, hogy terhelnénk a 3d grafikával a gépünket. A Metabolt és a Radegast textalapú kliens, Windowsnál .NET, Linuxnál Mono-t kell feltelepíteni hozzá. Mobiltelefonra is van kliens, leginkább a modernebbekre. A Mobile Grid Client-et Androidra, a Pocket Metaverse és a Sparkle IM I-Phone-ra. Bővebben a TPV listán...

Ideiglenesen feltöltés a Phoenix Viewer-rel
Az Phoenix "volt-Emerald" Viewer (és néhány alternatív kliens, mint pl. a Cool Viewer) egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy ingyenesen ideiglenesen lehet feltölteni vele bármit.
Bővebben...

Hogyan lehet Second Life-ból küldeni képet a Facebook-ra?
Igaz, hogy bonyolult, de SL2-ből ez is lehetséges. Most elmondom, hogyan...
Bővebben...

Mi hova lett az SL2-ben?
Keresed az SL2-ben azokat a funkciókat, amiket megszoktál a régi kliensben. Lindenék a beta idejében összegyüjtöttek néhányat, mit hol találhatsz. Sikeres keresgélést!
http://wiki.secondlife.com/wiki/Viewer_2_Moves

Rejtett menüpontok
SL2-ben is vannak rejtett menüpontok. A CTRL-ALT-D gombbal itt is elérhető az Advanced menü-t, de a CTRL-ALT-Q gombbal a Develop menü-t érheted el.
Még több trükk...

Címkék

Utolsó kommentek

Virtuális Vinovium: római katonai erőd rekonstrukciója valós ásatás alapján

2010.07.25. 19:36 :: Scandal Douglas

Írta: Hera Poliatevska

A Second Life-ban több mint 3 éve létezik, sőt, növekszik egy olyan régió (és közösség), amely az ókori császárkori Rómát szimulálja; elsősorban oktatási-kulturális célból jött létre, de létezik itt szerepjátékos csoport is, vagy vannak, akik kifejezetten a sport kedvéért járnak ide (a gladiátoroknak és a kocsihajtó versenyzőknek külön csoportjuk és versenyeik vannak itt). A régió tulajdonosára is, és a közösség aktív tagjaira is jellemző az az erős elkötelezettség, amelyet az ókori római történelem és kultúra iránt éreznek.

A ROMA közössége eddigi életének talán legnagyobb szakmai sikerét érte el: megállapodás jött létre az amerikai Stanford Egyetem és a virtuális ROMA tulajdonosa, Torin Golding között arról, hogy a Stanford és az angliai Durham Egyetem által közösen végzett angliai régészeti feltárás eredményeit a Second Life-ban virtuálisan is megépítik (Teleport: http://slurl.com/secondlife/ROMA%20Vinovium/240/144/46).

A két egyetem régészei az angliai Binchesterben (latin nevén: Vinovium) ásnak ki éppen egy római katonai erődöt, valamint a mellette fekvő civil település maradványait. Az erődöt Kr. u. 79 körül alapították, és csaknem 400 éven át fennállt. A tervek szerint az RL és az SL ásatás párhuzamosan zajlik majd – ahogy a való életbeli feltárás halad, úgy követi majd az eredményeket bemutató építkezés a Second Life-ban. A projektet a Stanford szponzorálja, és Torin Golding blogja szerint az együttműködés nem jött volna létre, ha a kérdéses egyetemek régészei között nincsenek ott azok, akik eleve már korábban is SL-eztek, és jól ismerik a virtuális világ lehetőségeit.

Az erőd területén bejárhatóak a közfürdő, az istállók, a gabonaraktárak és a harci gyakorlóterem épületei, a kórház és a nyilvános latrina is; emellett a várfal tetején körbejárva egy szűkszavú „A Rómaiak Britanniában” történeti kiállítást is végigjárhatunk.

Az erődparancsnok házát, a Praetorium-ot – közvetlenül a bejáratnál van – nagyon szemléletesen négy különböző történeti korszakában mutatja be a kiállítás; egy-egy kattintással átépül az épület egymást követő négy történeti korszakába, és láthatjuk, hogy a házat, amelyben kezdetben a parancsnok lakott a családjával, hogyan alakították át apartmanokká, majd raktár-kovácsműhellyé.

Egy virtuális steril térben valóban nehéz, sőt lehetetlen érzékeltetni egy történelmi időszak emberi életjeleit, élő nyomait, a virtuális tárgyaknak és szobroknak nincs történelme. A való életben ezzel szemben a látható ásatási terület messze nem adja vissza a laikus számára, hogyan néztek ki ezek az épületek épen, berendezve, használatuk idején. Valószínűleg ezért látnak fantáziát a régészek a virtualitásban, és engem mint látogatót is ezért érdekel, amit a ROMA közösség alkotott.

Szólj hozzá!

Címkék: utikalauz hera

A bejegyzés trackback címe:

https://slhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr372175286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.