HTML

Tippek és trükkök

Mit tegyünk, ha csak csetelni akarunk az SL-ben? Vagy csak állandóan bent lenni?
Vannak olyan alternatív kliensek, amelyekkel csatlakozhatsz a Second Life-hoz anélkül, hogy terhelnénk a 3d grafikával a gépünket. A Metabolt és a Radegast textalapú kliens, Windowsnál .NET, Linuxnál Mono-t kell feltelepíteni hozzá. Mobiltelefonra is van kliens, leginkább a modernebbekre. A Mobile Grid Client-et Androidra, a Pocket Metaverse és a Sparkle IM I-Phone-ra. Bővebben a TPV listán...

Ideiglenesen feltöltés a Phoenix Viewer-rel
Az Phoenix "volt-Emerald" Viewer (és néhány alternatív kliens, mint pl. a Cool Viewer) egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy ingyenesen ideiglenesen lehet feltölteni vele bármit.
Bővebben...

Hogyan lehet Second Life-ból küldeni képet a Facebook-ra?
Igaz, hogy bonyolult, de SL2-ből ez is lehetséges. Most elmondom, hogyan...
Bővebben...

Mi hova lett az SL2-ben?
Keresed az SL2-ben azokat a funkciókat, amiket megszoktál a régi kliensben. Lindenék a beta idejében összegyüjtöttek néhányat, mit hol találhatsz. Sikeres keresgélést!
http://wiki.secondlife.com/wiki/Viewer_2_Moves

Rejtett menüpontok
SL2-ben is vannak rejtett menüpontok. A CTRL-ALT-D gombbal itt is elérhető az Advanced menü-t, de a CTRL-ALT-Q gombbal a Develop menü-t érheted el.
Még több trükk...

Címkék

Utolsó kommentek

  • CC Nostalgic: Évente egy-két alkalommal szánok pár percet az SL-re - részben ennek a blognak a hatására. :) Nos,... (2019.11.28. 17:25) Még vízen a Titanic
  • Hera Poliatevska: @baajos: Üdv, igen, ez a blog meghalt már elég régóta, és csak a saját nevemben nyilatkozva (nem t... (2017.01.23. 14:53) Tippek és Trükkök
  • baajos: Üdv;)) Frissiteni is kéne ezt a blogot , mert amugy tök jó , csak már sok minden változott, pl egy... (2016.09.09. 22:23) Tippek és Trükkök
  • Venompapa: Csak szóllok, az ideiglenes feltöltés már rég megszűnt valamint csakis képekre lehetett használlni... (2016.09.09. 22:07) Tippek és Trükkök
  • baajos: Jónapot! ;) (2016.09.09. 22:06) Párbeszéd Furry-kről. Cerberus riport.
  • Utolsó 20

Urban Spirit Store

2012.03.23. 18:45 :: A_G_A

Őszintén szólva kifejezetten nem szeretem a boltokat Second Life-ban, még akkor sem ha gyakorlatilag ez az egyik legnagyobb bevételi forrás amiből fenn van tartva ez a világ. Reklámozni még annál is kevésbé szeretnék egy boltot, azonban itt most érdemes kivételt tenni, ugyanis annak idején amikor először beléptem a Second Life világába körülbelül ezt a látványt vártam el.

 Az egyik barátommal közös buli díszletéhez kerestem néhány apró kiegészítőt a marketplace-en, és bár ezt csak utólag vettem észre, de átnézve sok ezer apróságot valahogy mindig ennek a boltnak a termékeihez lyukadtam ki. Nem csak azért mert számos dolgot kínál ingyen, hanem a minőség és a stílus tökéletesen beleillettek a tervezett alkalom hangulatába.

SL -ben időről időre új és újabb trendek terjednek el. Ilyenek voltak a Hobo, Sci-fi, Steampunk, Neko Style, és mostanában a Vamp. Az ezekben a témákban készült RolePlay simek rohamos terjedése elősegíti az apróbb hangulati elemek keresletét. Egy lepukkantabb városrészt vagy gyártelepet nagyon feldob ha nem csak koszlott textúrák és törött ajtók, lépcsők találhatók meg, egy ide illő bűzölgő szemétkupac vagy kiflivéget rágó hangyatömeg is elősegíti a valóságosan nyomosztó érzetet. Ezek elsőre ugyan nem feltűnőek, sőt tulajdonképpen szinte észre sem veszi egy mellette elfutó avatar, azonban ezek nélkül akár steril egyhangúságba is süllyedhet egy ilyen környezet. SL turistaként szeretünk a barátaimmal szerepjátékos helyekre ellátogatni. Nem feltétlen azért, hogy megnézzük az ott folyó történéseket, hanem inkább magáért a látványért. Mint ahogy a való világban, itt is "gyűjtjük" a nevezetességeket. Valamiért élvezettel látogatjuk azokat a helyeket amik a sötétebb életérzést mutatnak be. Míg a valóságban egy sötét sikátorban nem feltétlen kellemes érzés végigsétálni, a virtuális biztonság inkább pozitív irányba tolja ezt a feelinget. A posztapokaliptikus ábrázolás ilyetén való megjelenítése egyre több embert vonz, ahogy minket is. Idővel több helyen megtaláltuk ugyanazokat a kisebb-nagyobb szerkezeti elemeket, az említett szemétkupacokat, bútorokat, vagy lepukkant járműveket. Utánanéztem hol szerezték be ezeket és miért ilyen népszerűek.

Valamikor 2007 körül egy kreátor, Aley Arai úgy gondolta, a saját maga által készített cuccait ingyen a nép számára adja. Felszólított mindenkit, hogy kövesse a példáját, szerinte legyen közösségi építésű a Second Life világa. Arcadia Asylum néven futó termékeivel forradalmat indított el, tulajdonképpen neki köszönhetően léteznek ma is Freebie termékek. A "Hobo style" divathullám szintén az ő nevéhez fűződik, nem csak a saját "Slum City" nevű boltjában, hanem rengeteg más helyen is lehetett "kapni" ingyenes "lakás nélküli kalandoroknak" szóló termékeket a "Hobo" boltokban. Több száz, talán több ezer kreálmány elkészítése után -ezekben teljes avataroktól a ruhákon, járműveken át bútorokat, épületeket, de akár egész városrészleteket is kínált- kilépett SL-ből, és többet nem nézett vissza. Alkotásait több fanatikus gyűjtő kezdte összeszedni, számos "Arcadia Asylum múzeum" kezdte meg működését, így javarészt bárki könnyen hozzájuthat ma is az évekkel ezelőtt elkészített műveihez, az akkori kimagasló minőség miatt pedig használatuk napjainkban sem számítanak kirívóan elavultnak, ráadásul szinte mind "full perm"-es ami szabadon másolható, módosítható, átadhatót jelent. Inworld az egy egyik ilyen gyűjtemény ahol több kiállított ház, jármű és egyéb eszköz is látható vagy akár megvásárolható, a következő helyen nézhető meg: http://slurl.com/secondlife/Cheonma/203/144/75 egy Hobo style simen pedig az eredeti bolt kópiája is megtalálható : maps.secondlife.com/secondlife/Calleta/192/208/32. Offline a marketplace-en is megtalálható néhány gyűjtő által felrakott Arcadia vendor, amikben tematika szerint rendezett termékek vannak. Az alábbi "Hobo Typewriter"-t én hosszú hónapok óta használom.

A címben tárgyalt bolt szintén rendelkezik "Arcadia Asylum" részleggel, és bár az Urban Spirit termékeinek nagyobb része már nem ingyenes, részben folytatta a "kreatív géniusz" Aley Arai munkásságát, a koszlott lepukkant díszletek számos kiváló darabját szintén ingyen kínálja vevőinek.

Ahogyan fentebb írtam, nagyon sok helyen belebotlottam már Astin Miles által készített alkotásokba, így megkerestem inworld magát az áruházat is, ami itt van: http://slurl.com/secondlife/Shiot/228/170/2008 . Egy bolthoz képest megdöbbentően részletes látvány tárult elém. A szokásos, néhány polcon elhelyezett doboz esetleg kép helyett egy igényesen tálalt, berendezett ám roppantóan nyomasztó környezetet kapunk a monitorunk képernyőjére. A nyomasztó szót itt jó értelemben kell venni, az érkezési hely sötét sikátorában szinte érezni a rothadó szemét átható szagát.

Mintha egy eldugott, titkos és illegális eszközökkel foglalkozó eladó árusító helyére kellene eljutnunk. Az ajtót még egy kutya is őrzi, de ideillő hanghatásokat is kapunk. Egy szinte omladozó folyosón a vendégkönyvön kívül két ajtó is van, az egyik a szintén stílusosan berendezett "Arcadia Asylum cikktár" felé vezet, a másik magába a boltba, ami végül egy raktárhelyiségben köt ki.Ezt a raktárat barátaimmal hosszú percekig bámultuk olyannyira megdöbbentően részletes. A tavaly megjelent Portal 2 című logikai FPS elejére hajaz, bár már jóval azelőtt készült, hiszen ahogy a bolt hirdeti már 2007-től létezik.Más hasonlóságot is találni, az alább látható csontváz az atombombával akár Jules Verne regényére, de az Armageddon című Bruce Willises film egyik jelenetére is asszociálhat, ahol Steve Buscemi a bombán lovagolva kiabálja: "LE az atommal" :)A fények-árnyékok elhelyezése szintén professzionálisak. És bár statikusak, a konszolidáltan használt glow effect miatt pont az optimális kinézetet eredményezi.A bolt valószínűleg a régi mivolta és a mindenki által elérhető klienstechnológiák miatt nem használja az újonnan megjelent eszközöket mint a mesh, viszont kihozta a maximumot amit a régi eszközökkel lehetett. Ahogyan a képeken is látszik a nagyon kicsi méretű területre rengeteg dolog van bezsúfolva, ezért nagyon nagy erőforrású gép kellene a teljes élvezethez. Én az itt látható pár képet is több óra alatt készítettem, tulajdonképpen egy 3D-s diavetítést láttam. Bár ebbe beleszól az is, hogy sajnos öt éve nem tudom a gépem hardverét frissíteni. A lagtermeléshez hozzátartozik, hogy -ahogy elődje Aley Arai- a minőség miatt nem spórol a primekkel. Ahol felhasználhatják ezeket természetesen nem gond, hiszen ott valószínűleg nincs pár négyzetméteren több száz objektum.

Sl-ben régóta jelen van a különböző helyekre való szavazás lehetősége, és eddig nem sok olyan helyet láttam ahol ki is lett volna ilyen rakva és meg is érdemelte volna, így tőlem először itt láttak ilyen szavazatot.

Mivel felveszi a versenyt a legtöbb Art simmel, ezért egyfajta támogatásképpen vásároltam is nála, még akkor is, ha tulajdonképpen nem is volt szükségem rá.

Időnként akciókat is tartanak, a karácsonyt például sajátos stílusú díszítéssel oldották meg, Kifejezetten mókás ahogy véleményt nyilvánítottak a többi sim steril, szép "csingiling" világa ellen ;)

És végül egy utolsó kép egy eldugott részletről, amit elsőre nem lehet észrevenni.



A szabálytalanság és a kosz mindig erősíti, hogy a dolog valódi...
 

2 komment

Címkék: érdekességek utikalauz aga inworld

A bejegyzés trackback címe:

https://slhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr484283561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ANOnymus 2012.03.23. 23:57:07

A bolt jelenlegi formájában nem olyan régóta létezik, én 2011 eleje környékén jártam ott, és tudtommal akkor újnak számított, persze lehet tévedek. Egyébként nekem is tetszenek a dolgai, annó az ő, valamint arcadia cuccaiból építkeztünk sokáig. Amúgy a raktár szerintem nem olyan érdekes, ha a textúrázásra célzunk, akkor a Bumpmap ami érdekessé teszi, de a berendezés szerintem nem olyan nagy szám, ilyen stílusban láttam egy sokkal jobb helyet, bár tény, hogy az nem boltként funcionált.
Amúgy Atthosz voltam :)

A_G_A 2012.03.25. 04:03:14

A képek tavaly nyár közepén készültek a karácsonyos kivételével, A Portal2 amire utaltam nem sokkal előtte jelent meg. Egy ismertebb kreátorpárossal beszéltem egyszer Urban Spiritről, és ők is mondták hogy már elég régen működik a hely.
A bump mapping textúra a falakon pont nem lényeg szerintem, de a mindent beszövő növényzet és a látszólag trehányul ledobott dolgok, vagy a beszűrődő fények igen. Pont olyan feeling mint nagyapám egyik elhagyatott madárháza 10 év után.
Ha már felhoztad akkor érdekelne az a sokkal jobb hely ;)
Amúgy a Malac voltam a képekről :)
süti beállítások módosítása