HTML

Tippek és trükkök

Mit tegyünk, ha csak csetelni akarunk az SL-ben? Vagy csak állandóan bent lenni?
Vannak olyan alternatív kliensek, amelyekkel csatlakozhatsz a Second Life-hoz anélkül, hogy terhelnénk a 3d grafikával a gépünket. A Metabolt és a Radegast textalapú kliens, Windowsnál .NET, Linuxnál Mono-t kell feltelepíteni hozzá. Mobiltelefonra is van kliens, leginkább a modernebbekre. A Mobile Grid Client-et Androidra, a Pocket Metaverse és a Sparkle IM I-Phone-ra. Bővebben a TPV listán...

Ideiglenesen feltöltés a Phoenix Viewer-rel
Az Phoenix "volt-Emerald" Viewer (és néhány alternatív kliens, mint pl. a Cool Viewer) egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy ingyenesen ideiglenesen lehet feltölteni vele bármit.
Bővebben...

Hogyan lehet Second Life-ból küldeni képet a Facebook-ra?
Igaz, hogy bonyolult, de SL2-ből ez is lehetséges. Most elmondom, hogyan...
Bővebben...

Mi hova lett az SL2-ben?
Keresed az SL2-ben azokat a funkciókat, amiket megszoktál a régi kliensben. Lindenék a beta idejében összegyüjtöttek néhányat, mit hol találhatsz. Sikeres keresgélést!
http://wiki.secondlife.com/wiki/Viewer_2_Moves

Rejtett menüpontok
SL2-ben is vannak rejtett menüpontok. A CTRL-ALT-D gombbal itt is elérhető az Advanced menü-t, de a CTRL-ALT-Q gombbal a Develop menü-t érheted el.
Még több trükk...

Címkék

Utolsó kommentek

  • CC Nostalgic: Évente egy-két alkalommal szánok pár percet az SL-re - részben ennek a blognak a hatására. :) Nos,... (2019.11.28. 17:25) Még vízen a Titanic
  • Hera Poliatevska: @baajos: Üdv, igen, ez a blog meghalt már elég régóta, és csak a saját nevemben nyilatkozva (nem t... (2017.01.23. 14:53) Tippek és Trükkök
  • baajos: Üdv;)) Frissiteni is kéne ezt a blogot , mert amugy tök jó , csak már sok minden változott, pl egy... (2016.09.09. 22:23) Tippek és Trükkök
  • Venompapa: Csak szóllok, az ideiglenes feltöltés már rég megszűnt valamint csakis képekre lehetett használlni... (2016.09.09. 22:07) Tippek és Trükkök
  • baajos: Jónapot! ;) (2016.09.09. 22:06) Párbeszéd Furry-kről. Cerberus riport.
  • Utolsó 20

"Adult Hub": belépő a felnőtt tartalmakhoz

2011.12.13. 19:12 :: Hera Poliatevska

Köztudott dolog, hogy a Second Life-ot rengetegen használják virtuális szexre, és hatalmas iparág is épül inworld ennek az igénynek a kiszolgálására, a szex-animációk kereskedelmétől kezdve a bordélyházi szolgáltatásokig. Nem tudni, hogy az SL-ezők hány százaléka az, aki elsősorban és kifejezetten emiatt SL-ezik, sőt, eleve ezért regisztrál be; de azt nagy valószínűséggel belőhetjük, hogy az SL-ezők többsége, ha csak alkalmanként, vagy egyszer is, de átél ilyen "felnőtt" élményt az avatarjával.

Ehhez képest a Linden Lab, illetve a Second Life hivatalos honlapja eddig általában szemérmesen hallgatott erről a tényről, és kerülték a témát - talán azért, mert zavarja őket az a PR jelenség, hogy a médiában kizárólag valamilyen szexbotránnyal kapcsolatban szokták a Second Life-ot emlegetni.

 

Legalábbis kerülték a témát eddig, mert a 2011-es nyári SLCC világtalálkozón elhangzott az is a Lindenek részéről, hogy az adult témákat és helyeket beemelik a nyilvános témák közé, több teret adnak a bemutatására. Azóta a Destination Guide-ban külön szekciót hoztak létre az Adult Only helyszíneknek, a hivatalos fórumoldalon külön Adult fórumfelületet hoztak létre, és a Second Life-ot a neten reklámozó bannerek is kezdenek elmozdulni (?) egy románcozós-párkeresős irányba. Ezen túl - nem kis vihart kavarva - nyáron úgy döntöttek, pályázatot írnak ki egy négy sim-nyi méretű Adult Gateway létrehozására SL-en belül: egy olyan sim-csoport felépítésére és működtetésére, amely az újonnan beregisztráló, virtuális szex iránt érdeklődő avataroknak nyújt segítséget SL-en belül, és amely kizárólagos joggal használhatja a "Zindra" elnevezést a keresőben. (A Zindra egy kifejezetten felnőtt tartalmak élvezésére létrehozott kontinens.)

A pályázatot augusztusban írták ki, és novemberben született eredmény; a tapasztalt SL-ezők el tudják képzelni, hogy az adult témában érdekelt virtuális üzleti körök és földtulajdonosok részéről mennyi acsarkodást, vádaskodást és féltékenységet kavart a pályázat menete. A győztes egy Freedom Continent nevű konzorcium lett, tagjai több éves tapasztalattal rendelkező sim-tulajdonosok és közösségszervezők, akiknek az előbb említett konfliktusok miatt egy elég ellenséges környezetben kellett elkezdeniük a munkát a december elején megnyílt új Adult Gateway helyszínen.
SLURL: http://slurl.com/secondlife/Adult%20Hub/128/129/56

Az Adult Hub technikailag egy info-hub, azaz egy olyan belépő pont, amely kifejezetten a kezdő SL-ezőket akarja információkkal ellátni, különös tekintettel arra, hogy a virtuális szex iránt érdeklődő avatar mit és hol találhat meg SL-ben.

Öt sim-ből áll, középen a piramis alakú általános belépőpont olyan alap információkkal, mint hogy kell fotózni, térképet vagy voice-t használni SL-ben. Az ezt körülvevő négy további sim az adult tartalmak négy jellemző tematikáját emelte ki: az Adult Sex sim a nude beach-ek pálmafás tengerparti díszletét választotta boltokkal és strandolási lehetőséggel, a BDSM/Fetish sim, a Capture RP sim és a Gor sim pedig már speciálisan ezekről a műfajokról ad egyrészt információkat, másrészt némi vizuális bemutatót is. Természetesen ez a négy sim tele van a témába vágó klubok és mulatóhelyek reklámjaival, és vásárlási lehetőséggel; már most rengeteg vendor kínálja a portékát, fehérneműktől a kellék-tárgyakig, és szemlátomást rengeteg vendor vár további bérlőkre.

Mindegyik sim közepén állt legalább egy mentor, amíg ott voltam, akik mindig megkérdezték az új érkezőktől, hogy segíthetnek-e; gondolom, az is a pályázat része volt, hogy élő segítséget kell nyújtaniuk a látogatóknak. Ezen kívül minden más információ a jó öreg 2D-s text notecard-ok formájában érhető el.

A kérdés az, hogy egy új SL-ező, aki mondjuk azért regisztrál be SL-be, hogy a fantáziáit virtuális partnerekkel 3D-ben átélhesse, milyen segítséget kap ténylegesen az Adult Hub-tól?

A központi piramis körbe van szórva notecard-okkal arról, hogy mit hogy kell csinálni SL-ben (itt még nem a szex-ről van szó, csak úgy általában), ezek a text fájlok azonban olyan alacsony kerítésoszlopokba vannak elrejtve (rajtuk olyan felirattal, amely csak oldalra döntött fejjel olvasható el), amelyekről harmadik ránézésre is nehéz megmondani, hogy info van bennük. Ennél kreatívabb formájú információközlés nincs (leszámítva az élő hostesst). Olyan információközlés pláne nincs, ami kihasználná, hogy itt egy 3D-s világban vagyunk. Nem láttam továbbá például shared media-alkalmazást sem, a web-oldalak dinamikusabb behozását SL-be (ami már talán másfél éve technikai lehetőség az új viewer-ekkel), folyamatosan működő videocsatornát sem, pedig Adult sim-en vagyunk, akár erotikus video is mehetne rajta folyamatosan.

Azt nem tudom, hogy egy virtuális szex iránt érdeklődő új avatar általában mennyire tartja fontosnak a 3D világ grafikai megjelenését, de az info-hub ebben is elmarad, kb. a 2007-es SL-es látványvilágot hozza, a készítők nem törekedtek arra, hogy a legjobb minőségű építészekkel dolgoztassanak.

Ezek után csak abban reménykedtem, hogy a környező tematikus sim-eken több felvilágosítást kapok. A tengerparti sim-en rengeteg boltot láttam és egy strandot, bárral, a strand eléggé el is volt látva pózlabdákkal - de vajon egy kezdő SL-ező, aki először lát ilyet, honnan tudja, hogy azokra "rá lehet ülni", és utána animálódni lehet? Erre semmilyen utalást, feliratot nem láttam sehol. A boltokban vásárlásról már nem is beszélek, mert abból indulok ki, hogy a kezdő SL-ező általában még nem vásárol, de legalább képet alkot magában arról, milyen cuccokat lehet venni, mik a lehetőségek egy virtuális hálószobában.

A BDSM/Fetish sim már eggyel interaktívabb volt ennél. Ők rájöttek, hogy valami 3D dolgot is mutatni kell, ezért bőségesen vannak kipakolva mindenféle kínzóeszközök, amelyek mellé korrekten ki is van írva, hogy jobb egérklikk után "Sit Here" a tárgyra a helyes használat. Az már lehet, hogy csak az én hibám, hogy a letesztelt eszközök és az azokon jajgató avatar inkább viccesnek tűnt, mint izgatónak. Mivel nem vagyok otthonos a témában, csak sejtem, hogy ezeknél a tárgyaknál és animációknál már lehetnek fejlettebbek/realisztikusabbak is SL-ben - de azok nem itt, a hivatalos Adult Hub-on találhatóak, kérdés, hogy miért nem.

Miután tehát a tárgyhasználatról már lett némi fogalmam, kíváncsian mentem át az RP simre, amely azt mutatja be, milyen adult szerepjátékok léteznek SL-ben azok számára, akiknek a szex mellé a díszlet is fontos. Itt már arról szólnak a notecard-ok, hogy pl. hogyan kell szerepjáték közben chat-ben elmondani a szexet, hogyan kell "emotálni", leírással kifejezni, amit érzel vagy amit csinálsz; vagy arról, mi a "biztonságos szex" SL-ben, milyen információkat nem szabad kiadni magunkról, és milyen tipikus átverős szövegekkel szoktak jönni a szélhámosok. Itt tehát valóban hasznos infókat kapunk, de ismét csak elavult 2D-s text formában, a 3D és a shared media lehetőségeit nem kihasználva. Pedig ha SL valamiben sikeres és magas látogatottságú, az az adult szerepjáték: rengeteg magas forgalmú népszerű hely van a griden ilyen témában, a vámpíros-démonos műfajtól a nagyvárosi bűnözős "rape" témán át a kórházos-börtönös szerepjátékokig. A sim ezeket a műfajokat címkeszerűen felsorolja, ír róluk notecard-okat, és egy-két nem túl jó minőségű épülettel próbálja reprezentálni is őket, de nem hiszem, hogy ezen adult régiók úgy érzik, hogy itt megfelelően bemutatta őket az Adult Hub.

Ha tudjuk, hogy az Adult Hub sim-csoport így, ahogy ma látható, egy nyertes pályázat eredménye, akkor elgondolkodunk azon, vajon milyen lehetett a többi pályázat... A nyertes pályázók látnivalóan olyan régi SL-ezők lehetnek, akik nem tudnak túllépni a jó öreg notecard + mentor párosításon, nem tudják új technikákkal érdekesebbé és ötletesebbé tenni az információ-átadást, és magát a témát sem, amit reklámozniuk kéne. Egy olyan newbie SL-ezőnek, aki a virtuális szexet keresve vetődik el ide, meggyőzve kellene távoznia innen, hogy SL-ben számtalan lehetősége van olyan fantázia-élményeket átélni, amiket a való életben nem lehetne. Ehhez képest kérdés, valóban meggyőzve távoznak-e innen az érdeklődők.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekességek utikalauz hera

A bejegyzés trackback címe:

https://slhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr113461096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása