HTML

Tippek és trükkök

Mit tegyünk, ha csak csetelni akarunk az SL-ben? Vagy csak állandóan bent lenni?
Vannak olyan alternatív kliensek, amelyekkel csatlakozhatsz a Second Life-hoz anélkül, hogy terhelnénk a 3d grafikával a gépünket. A Metabolt és a Radegast textalapú kliens, Windowsnál .NET, Linuxnál Mono-t kell feltelepíteni hozzá. Mobiltelefonra is van kliens, leginkább a modernebbekre. A Mobile Grid Client-et Androidra, a Pocket Metaverse és a Sparkle IM I-Phone-ra. Bővebben a TPV listán...

Ideiglenesen feltöltés a Phoenix Viewer-rel
Az Phoenix "volt-Emerald" Viewer (és néhány alternatív kliens, mint pl. a Cool Viewer) egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy ingyenesen ideiglenesen lehet feltölteni vele bármit.
Bővebben...

Hogyan lehet Second Life-ból küldeni képet a Facebook-ra?
Igaz, hogy bonyolult, de SL2-ből ez is lehetséges. Most elmondom, hogyan...
Bővebben...

Mi hova lett az SL2-ben?
Keresed az SL2-ben azokat a funkciókat, amiket megszoktál a régi kliensben. Lindenék a beta idejében összegyüjtöttek néhányat, mit hol találhatsz. Sikeres keresgélést!
http://wiki.secondlife.com/wiki/Viewer_2_Moves

Rejtett menüpontok
SL2-ben is vannak rejtett menüpontok. A CTRL-ALT-D gombbal itt is elérhető az Advanced menü-t, de a CTRL-ALT-Q gombbal a Develop menü-t érheted el.
Még több trükk...

Címkék

Utolsó kommentek

  • CC Nostalgic: Évente egy-két alkalommal szánok pár percet az SL-re - részben ennek a blognak a hatására. :) Nos,... (2019.11.28. 17:25) Még vízen a Titanic
  • Hera Poliatevska: @baajos: Üdv, igen, ez a blog meghalt már elég régóta, és csak a saját nevemben nyilatkozva (nem t... (2017.01.23. 14:53) Tippek és Trükkök
  • baajos: Üdv;)) Frissiteni is kéne ezt a blogot , mert amugy tök jó , csak már sok minden változott, pl egy... (2016.09.09. 22:23) Tippek és Trükkök
  • Venompapa: Csak szóllok, az ideiglenes feltöltés már rég megszűnt valamint csakis képekre lehetett használlni... (2016.09.09. 22:07) Tippek és Trükkök
  • baajos: Jónapot! ;) (2016.09.09. 22:06) Párbeszéd Furry-kről. Cerberus riport.
  • Utolsó 20

Emerald-gate röviden

2010.09.04. 10:39 :: Scandal Douglas

 

Mind a mai napig nem kívántam írni az esetről, mert kissé felháborodott hangnemben írtam volna róla. Most kicsit a szomorúság beszél belőlem, annak ellenére, hogy felcsillant a remény...

Az Emerald mindenki kedvenc kliense, azon kívül, hogy újdonságai közül jónéhány csak az Emerald-dal volt élvezhető. Megpróbálták mindent, amit az 1.23-as kliensből ki lehet hozni. Alkotók kedvence volt, hiszen általa műveik winchesterre menthetőek, aprólékos (0.000001 méter pontosságú) építési lehetőség, ideiglenes feltöltési lehetőség. Fényképészek ideális kliense, hiszen olyan fénybeállításokkal lehetett játszani, mint pl. a Marsi atmoszféra. Kétkattintásos teleport, multiattacholási lehetőség (ami csak Emeraldban lehetett látni jól), beépített Google fordító, titkosított cset... Felsorolni is lehetetlen, mert mindenki mást szeret benne!

A gond csak az, hogy a Modularsystems háza táján sok-sok gondok támadtak, ami a Linden Labs szemét is szúrta már. Az egyik, hogy megszerezték az AjaxLife projectet, ami ideális lehetőség azoknak, akik akárhol szeretnének belépni és kapcsolatot tartani a barátaikkal - akár titkosított IP címmel is. Mivel a Linden Labs a bannolást nemcsak avatárra szeretné kiterjeszteni, hanem IP címre, nehogy belépjen az illető egy altjával, valamint az előfizetők titkos altjait is szeretné leleplezni, mert az ellenkezik a ToS-ával - ezért az AjaxLife folyamatos bannolás alatt áll.

A Modularsystemsnek egyébként volt egy hasonló terve, ám ezzel nagyon csúfos kudarcot vallott. Előszeretettel vadászott olyan kliensekre, melyek copybot funkcióval is rendelkeztek, és aki ilyen klienst használt, azt feljegyezték, és altostul együtt átadták a feljelentést Lindenéknek. De hogyan lehet kideríteni, hogy valamelyik avatár egy másik altja? Hát úgy, hogy adatbázisba gyűjtik az IP címet. Csakhogy ez kiderült, és hatalmas pánik tört ki az Emerald felhasználók között. Lindenék pedig határozottan megtiltották a Modularsystems-nek, hogy adatokat őrizzenek meg a felhasználókról.

De nemcsak ezek a furcsaságok derültek ki. Nemrégiben említettük, hogy az Emeraldnak is vannak olyan beállításai, amivel olyan, mintha egy virtuális Big Brotherben lennél. Lassan ugyanis hiányolok egy olyan szolgáltatást, ami túlmutat a hagyományos Away-Busy beállítási lehetőségen, kellene egy olyan szolgáltatási is, ami Offline-nak mutat mindenki előtt. Erre az Emerald kimutatja a tényleges Online állapotot, meg még kimutatja azt is, ki az, aki beállította, nem kivánja, hogy lásd őt Online. Néhány amerikai blogírónál ez is kiütötte a biztosítékot.

Ami végleg kicsapta, az egy programhiba. Állítólag élelmes hackerek észrevették, hogy az Emerald belépésekor DDOS támadást lehet intézni egy szerver ellen. Más hírforrás szerint maguk az Emeraldosok tervezték így a friss kliensüket, hogy megtámadjanak egy honlapot - de a megcélzott griefer honlapja nem omlott össze, így nem történt DDOS támadás. Miután ezt Lindenék észrevették, levették az alternatív kliensek listájáról az Emeraldot, és minden felhasználót értesítettek róla. Az Emerald rajongók innentől kezdve aggódva figyelték az eseményeket, és napi szinten nyomták a blogok az elméleteiket...

A Modularsystems nem adta fel ilyen könnyedén. Egyrészt elbocsátotta azt a munkatársukat, akinek a programhiba köszönhető volt. Felvette Lindenékkel a kapcsolatot, hogy mit tegyenek, hogy az Emerald felkerüljön a listára. Lindenék egy szemét húzással felsorolta az összes követelményt, amin javítaniuk kell - és nagyon rövid határidőt szabtak! Egyértelmű volt a cél az Emerald rajongók szemében: kedvenc kliensük kinyírása, hogy a hivatalos kliens maradjon a nyerő.

Az csak hab a tortán, hogy az Emerald kliens nemcsak nyílt licenszű programelemeket használt fel, de erről egyáltalán nem tudtak. Az egyik .dll fájl ugyanis a Lindenék 2.x-es kliense is használja, így azt hitték, szabadon ők is felhasználhatják. Pedig nem: ugyanis lehet, hogy Lindenék ezért kifizették a licensz-díjat, ezért kliensükben használhatják azt, de más nem. Az is érdekes, hogy a hasonló Imprudence-ben az ugyanannak a funkciójú .dll nyílt forrású - és csak egyszerűen át kellene állni rá. Csak nem tudni, tényleg ugyanazt tudja-e, vagy kell-e valamit átprogramozni az Emeraldban - ehhez pedig a rövid határidő nem elég...

Újabb hír volt, hogy az Emeraldot fejlesztők úgy döntöttek, kilépnek a Modularsystemstől, és így fogják továbbfejleszteni az Emeraldot. Megtehetik? Meg is tették! Az Emerald nyílt forrása miatt az összes elem le van mentve, és bárki, függetlenül a fejlesztőktől továbbfejlesztheti azt - végülis a nyílt forrásnak ez a lényege. Így mostantól kezdve az Emerald új neve Phoenix Viewer, és jelen pillanatban ugyanazt tudja, amit az Emerald, még a fejlesztők is ugyanazok.

4 komment

Címkék: hírek elmélet scandal

A bejegyzés trackback címe:

https://slhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr952270536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hera Poliatevska 2010.09.06. 17:22:14

"...észrevették, hogy amikor az Emerald belép, akkor megnyit egy csatornát, amin keresztül DDOS támadást lehet intézni a Lindenék szerverei ellen"

Öööö, amiket én olvastam, az alapján nem ez történt.

Röviden, "just for the record", azt vették észre augusztus 20-án, hogy augusztus 9-17. közötti időszakban az Emerald viewer-en keresztül az Emeraldosok (vagy csak egyikük) az összes beloggoló Emerald-felhasználó számítógépét felhasználva DDOS attack-et intéztek egy Hazim Gazov nevű rivális kliens-fejlesztő honlapja, az iheartanime.com ellen. Hazim Gazov az ezt megelőző időszakban fórumokon többször kritizálta az Emeraldot adatkezelési ügyei miatt, nyilván ezzel vívta ki maga ellen a támadást. A szervere végülis nem omlott össze az akciótól.

Összefoglaló pl. itt: secondslog.blogspot.com/2010/08/emerald-uses-loginpage-as-denial-of.html
Vagy itt: alphavilleherald.com/2010/08/emerald-viewer-login-screen-sneak-ddos-attack.html

Tehát nem "lehet intézni", hanem intéztek, és nem a Lindenek, hanem egy másik SL-ező avatar honlapja ellen. Amely kérdés még vitatott, az az, hogy valóban DDOS attack-nek lehet-e értelmezni, ami történt, és hogy pontosan ki vagy kik követték el. Én ennyit tudok...

A dolog kipattanása után az Emerald team először egy közös nyilatkozatban kért elnézést, igyekezve elbagatellizálni, "hülye ötletnek" feltüntetni, amit tettek, (itt még mintha közös ötletük lett volna a támadás)
blog.modularsystems.sl/2010/08/20/shenanigans/
majd amikor a botrány mindent elöntött, azzal álltak elő, hogy egyvalaki, Fractured Crystal műve volt az egész és a többi fejlesztő nem tudott róla - a bűnbakot le is mondatták.
blog.modularsystems.sl/2010/08/22/emerald-off-with-his-head/

Mind a team, mind pedig Fractured Crystal elismerte, hogy támadás történt a részükről, azzal a különbséggel, hogy szerintük ez azért nem számít DDOS attack-nek (ez az USA-ban bűncselekmény), mert nem halt meg tőle a célpont szerver.

--- Csak hogy teljes legyen a kép. :)

Scandal Douglas · http://slhungary.blog.hu 2010.09.06. 20:40:16

Hm... Akkor érthető, hogy Lindenék mind a három fejlesztő elbocsátását kérte, nemcsak a bűnbaknak kinevezettet. Amúgy Hazim Gazov honlapja szerint egy griefer - de azért mégsem kellene lealacsonyodni olyan szintre, ami ellen küzdöttek...
Nem hiszem, hogy Nimrod rosszul fordított volna le valamit, de hát akkor ez a teljes kép, amit Hera is elmondott. Nem mindig van időm átnyálazni a blogokat, így szoktam sokszor hagyatkozni az ő hírblogjára, és nem ellentmondani neki. Eddig korrektnek tartottam a mondanivalóját.
Az ő hírének a linkje ez: www.magyarentropia.wilcon.hu/comment.php?comment.news.277

Scandal Douglas · http://slhungary.blog.hu 2010.09.06. 21:46:05

Csak most látom Lindenék levelében, és néhány blogban: "...we discovered a denial-of-service attack...". Ez nem DDOS, hanem DOS. Most döntsék már el, melyik, mert mindkettő szerepel a hírekben...
süti beállítások módosítása