HTML

Tippek és trükkök

Mit tegyünk, ha csak csetelni akarunk az SL-ben? Vagy csak állandóan bent lenni?
Vannak olyan alternatív kliensek, amelyekkel csatlakozhatsz a Second Life-hoz anélkül, hogy terhelnénk a 3d grafikával a gépünket. A Metabolt és a Radegast textalapú kliens, Windowsnál .NET, Linuxnál Mono-t kell feltelepíteni hozzá. Mobiltelefonra is van kliens, leginkább a modernebbekre. A Mobile Grid Client-et Androidra, a Pocket Metaverse és a Sparkle IM I-Phone-ra. Bővebben a TPV listán...

Ideiglenesen feltöltés a Phoenix Viewer-rel
Az Phoenix "volt-Emerald" Viewer (és néhány alternatív kliens, mint pl. a Cool Viewer) egyik leghasznosabb tulajdonsága, hogy ingyenesen ideiglenesen lehet feltölteni vele bármit.
Bővebben...

Hogyan lehet Second Life-ból küldeni képet a Facebook-ra?
Igaz, hogy bonyolult, de SL2-ből ez is lehetséges. Most elmondom, hogyan...
Bővebben...

Mi hova lett az SL2-ben?
Keresed az SL2-ben azokat a funkciókat, amiket megszoktál a régi kliensben. Lindenék a beta idejében összegyüjtöttek néhányat, mit hol találhatsz. Sikeres keresgélést!
http://wiki.secondlife.com/wiki/Viewer_2_Moves

Rejtett menüpontok
SL2-ben is vannak rejtett menüpontok. A CTRL-ALT-D gombbal itt is elérhető az Advanced menü-t, de a CTRL-ALT-Q gombbal a Develop menü-t érheted el.
Még több trükk...

Címkék

Utolsó kommentek

  • CC Nostalgic: Évente egy-két alkalommal szánok pár percet az SL-re - részben ennek a blognak a hatására. :) Nos,... (2019.11.28. 17:25) Még vízen a Titanic
  • Hera Poliatevska: @baajos: Üdv, igen, ez a blog meghalt már elég régóta, és csak a saját nevemben nyilatkozva (nem t... (2017.01.23. 14:53) Tippek és Trükkök
  • baajos: Üdv;)) Frissiteni is kéne ezt a blogot , mert amugy tök jó , csak már sok minden változott, pl egy... (2016.09.09. 22:23) Tippek és Trükkök
  • Venompapa: Csak szóllok, az ideiglenes feltöltés már rég megszűnt valamint csakis képekre lehetett használlni... (2016.09.09. 22:07) Tippek és Trükkök
  • baajos: Jónapot! ;) (2016.09.09. 22:06) Párbeszéd Furry-kről. Cerberus riport.
  • Utolsó 20

Milyennek látszik a Second Life? – A hivatalos SL honlap bemutatkozó videója

2010.04.21. 19:22 :: Scandal Douglas

Írta: Hera Poliatevska

Bizonyára sokan láttátok már azt a Second Life-ot reklámozó hivatalos videót, ami az SL honlapján a What is Second Life? almenü-feliratra kattintva indul el.



A video célközönsége nyilvánvalóan az az érdeklődő, aki először jár a honlapon, először regisztrál fel, és newbie-ként akar tájékozódni arról, mit lehet csinálni a Second Life világában. A video erre a „mit lehet itt csinálni?” kérdésre ad válaszokat, jellemzően inkább fogyasztói szemléletű, mint kreatív-alkotói válaszokat. A kellemes, vonzó látványvilág, a szépen egymásba kapcsolódó jelenetek a szórakozás, ismerkedés, bulizás, vásárlás és pénzkeresés világát mutatják, egy jelenetet sem látunk viszont arról, hogy itt alkotás, építkezés is folyik, hogy a bemutatott helyszínek, díszletek, járművek, ruhák, avatarok mind saját magunk, a felhasználók kreatív alkotásai. Mintha a világ, amit bemutat, egy a gyártó által előre elkészített, eleve kész helyszín lenne, és mi benne csak fogyasztók.

Ez a beállítás önmagában még nem zavarna, én magam is fogyasztóként létezem ebben a világban, és megértem, hogy a Second Life-ba beregisztrálók nagy többsége nem lesz kreátor, tehát egy promo video is elsősorban a fogyasztói szándékú avatarokat célozza meg.

Volt viszont ezen túlmenően is valami, ami zavart ebben a videóban, és azon gondolkoztam, mi az, amit alapvetően hamisnak érzek. Miért érzem azt, hogy ez nem az a Second Life, ahova én nap mint nap belépek?

Rájöttem, hogy a video egy folyton mozgásban levő, minden részletében dinamikus világot mutat, én pedig egy mozdulatlan, statikus világba szoktam belépni.

A videóban mindenki mozog: jön-megy, integet, koccint, kezet fog, ölelkezik, sportol, táncol, suhan, repül. Az ajkak is mozognak beszéd közben, mosolyognak, az avataroknak arckifejezése van és spontánnak tűnő gesztusaik, ahogy például leteszi maga mellé a táskát kézfogás előtt. A látvány alapján fel sem merül, hogy az avatarok döntően nem élőhanggal érintkeznek egymással (a video kifejezetten élőhang-beszélgetés imitációjával indít); fel sem merül, hogy egy ilyen dinamikus világ esetleg nem fut ilyen folyamatosan a képernyőnkön, és hogy esetleg sem a környezet, sem a többi avatar – a betöltési idő miatt - nem látható rögtön egyszerre és azonnal.

Az a Second Life, ahová én belépek, sokkal statikusabb. Nemcsak a lag vagy a betöltési idő lassítja le; alapvetően a folytonos mozgás nincs jelen. Az avatarok ritkán nyüzsögnek, inkább csak egy helyben némán ácsorognak; a gesztusaink ritkák és szegényesek, hogy értelmes arckifejezések és kézmozdulatok hiányáról már ne is beszéljek. Az időnk nagy részében avatarunkra nem a mozgás a jellemző, hanem a mozdulatlan menü-kezelés: IM-szöveget gépelünk, notecard-ot olvasunk, térképet nézünk, profilokat nézünk, az inventory-nkban turkálunk stb. – többnyire olyan tevékenység, amiről ha videót forgatnánk, csupa egyhelyben ácsorgó, látszólag semmit sem csináló avatart látnánk.

Általában van csak így, persze, hiszen emellett létezik a mozgás, a sport, a tánc, a gesztusok, az animációk (színházi és balett-előadások például), és ezek adják a 3D virtuális világ igazi élményét – ahogy valóban az lenne az igazi nagybetűs Élmény, ha minden olyan dinamikus lenne, mint ebben a promo videóban. Valahol szerintem erre vágyunk mindannyian, SL-felhasználók, hogy életre keljen az a világ, ami ma még többnyire mozdulatlan, kihalt, élettelen; és hogy bírják a szerverek és a gépeink is az állandó mozgást.

Vágyakozva, sóvárogva nézem ezt a videót, és nem azt látom, ami van, hanem ami lehetne. De mikor lesz már végre ilyen?

3 komment

Címkék: elmélet hera

A bejegyzés trackback címe:

https://slhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr371953089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krystal 2010.04.21. 19:22:00

ÁÁÁÁ

Mikor lesz olyan, hogy lerakod a táskád, és kezet fogsz a másik avival? Egy nem pózballos ölelést sem tudnak összeszinkronizálni :(

Nora 2010.04.21. 19:22:00

Én láttam olyan ketyerét, amit a fejre lehet rakni és átviszi SL-be a mozgásodat, sőt a mimikát is. A "My Avatar and Me" című filmben is használta az alkotó. Tehát nem lehetetlen SL-ben a videóban is látott élénk mozgás. Az, hogy minden ül és IM-ezik, nem hiszem, hogy a Second Life hibája lenne, mert a voicot tudná használni, csak nem akarja.

Scandal Douglas · http://slhungary.blog.hu 2010.04.21. 19:22:00

Van még három-négy videó, ezek közül az egyik pont az alkotási lehetőségeket emeli ki - avagy mit lehet tenni, akár égi palotát is emelhetsz. Ezeket a http://www.youtube.com/user/Secondlife link alatt nézheted meg, mostanában mindig látok újabb tartalmakat itt...
Viszont osztom a véleményedet. Az SL2-ben a Build gomb elbujtatásával és a kész Linden Home bevezetésével is azt sugalmazzák, nem kell zseninek lenned ahhoz, hogy megtaláld itt a helyed. A legtöbb amerikainak ez még alternatíva is, főleg azok számára, akik annyira lusták, hogy a kész dolgokat vásárolják. De azoknak, akik pénzt is akarnak itt keresni, vagy tenni is akarnak valamit, vagy inkább megcsinálják a dolgaikat maguk, annak ez már édeskevés.

Valóban, a videó azt mutatja be, milyen lehetne az SL, ha akarnánk, ha akarná a Linden. Bárcsak ilyen lenne. De így sosem lesz ilyen. Akkor lenne ilyen, ha a nagy Second Life tizedennyi vagy kevesebb szigetből állna, sőt... nem is kellenének a szigetek, elég volna a Mainland is. Fejleszteni kellett volna azon, hogy lehessenek 40 főnél is többen egy SIM-en (tudom, hogy lehet, de a lag és az összeomlások azok, ami korlátoz), fejleszteni azon, hogy több prím férhessen el egy SIM-en, és akkor máris másképpen nézne ki az SL. Igazi város lenne, amely ÉL, nem pedig tele üres szigetekkel, ahol elvétve lehet találkozni valakivel, aki nem csak ácsorog, és mást csinál, hanem kíváncsi rád is...

Ezek után még én is csodálkozom azon, mit keresek még itt...
süti beállítások módosítása